Victoria og Nixon tager på vand-safari 

Verdensmål seks om vand og sanitet er et spørgsmål om liv eller død for millioner af mennesker. De to hovedpersoner i den nye børnebog ’Vandspejlet’ drager på rundtur i Tanzania og Danmark for at finde gode vand-løsninger.

For relativt få penge kan udviklingsprojekter inden for vand, toiletter og spildevand gøre en betydelig forskel for rigtig mange mennesker.

Det bekræfter en researchtur til Tanzania gennemført af repræsentanter for Dansk Folkehjælp og børnebogsserien Victoria & Verdensmålene. Turen har virket som inspiration til børnebogen ’Vandspejlet’, der udkommer i forbindelsen med Danmarks Læringsfestival i Bella Center den 4.-5. marts 2020.

– Med ’Vandspejlet’ kan børn på 9-12 år og deres voksne gennem øjnene på 11-årige Nixon og 12-årige Victoria opleve, hvor vigtigt det er med adgang til rent drikkevand og ordentlige toiletforhold. I Danmark tager vi det for givet, at der er styr vand og sanitet, men for mennesker i Tanzania er det ofte et spørgsmål om liv eller død, siger børnebogsforfatter Jesper Tornbjerg fra Victoria & Verdensmålene.

Dansk Folkehjælp støtter gennem organisationen TAWASANET en række græsrodsprojekter i Tanzania, hvor den offentlige vand- og spildevandssektor har mere end svært ved at følge med efterspørgslen. Sammen sætter de fokus på verdensmål 6, der handler om vand og sanitet.

– Turen til Tanzania viste med al tydelighed, at vand-projekter gør en klar forskel i såvel forstæderne til millionbyen Dar es Salaam som i fattige masai-landsbyer oppe i bjergene. Adgang til rent vand gør livet lettere og sundere for familier og på skoler, fastslår Jesper Tornbjerg.

Generalsekretær Klaus Nørlem fra Dansk Folkehjælp påpeger, at det er ekstremt vigtigt at arbejde med verdensmål 6. Mange hundrede millioner mennesker lever uden adgang til rent vand, og et par milliarder borgere på Jorden må fortsat klare sig uden anstændige toiletter. Læg dertil at rensning af spildevand fortsat snarere er undtagelsen end reglen.

– Verden har brug for et gevaldigt løft indenfor vand, hygiejne, toiletter og spildevandsrensning. Jeg håber, at ’Vandspejlet’ kan give et lille løft i vores bevidsthed om, at der ligger et stort arbejde foran os – og at der vitterligt er mange gode løsninger, vi kan tage i anvendelse, siger Klaus Nørlem.

– FN har i forbindelse med verdensmålene udviklet sloganet ’Leave no one behind’. Det gælder i særklasse for vandmålet. Vi er ikke i mål, før alle er i mål, tilføjer han. 

Bogen bliver præsenteret på Danmarks Læringsfestival onsdag den 4. marts og torsdag den 5. marts på stand 410-412, der er en fælles bæredygtighedsstand for Victoria & Verdensmålene, Milton Around the World og Unicef. Alle er velkomne. Bestil bogen for 75 kr. inkl. porto ved at sende en mail til jesper@victoriaogverdensmaalene.dk 

Fakta om Vandspejlet

’Vandspejlet’ er udgive med støtte af EU-puljen FRAME – VOICE – REPORT, Nordea Invest, IDA, Danske Vandværker, DANVA og Dansk Folkehjælp. ’Vandspejlet’ er den 7. titel i serien om Victoria & Verdensmålene, der kobler fakta/fiktion og alvor/humor, så svært stof bliver gjort let tilgængeligt for børn og deres voksne. 

Fakta om Verdensmålene

FN’s 193 medlemslande har i 2015 vedtaget 17 bæredygtighedsmål, der skal være nået i 2030. Det sjette mål handler om at sikre rent vand og sanitet til alle. Læs mere på https://www.verdensmaalene.dk/fakta/verdensmaalene

Børnebog sætter ligestilling til debat i familier og klasser

I ’Farvel til Absurdistan’, der udgives i forbindelse med BogForum 2019, deltager 12-årige Victoria i sin første benhårde lønforhandling, og hun oplever nogle af de urimeligheder, kvinder udsættes for verden over.

Har vi ligestilling mellem kønnene? Nej, der er fortsat mange urimeligheder og skævheder, der trænger til at blive rettet op både i Danmark og globalt.

Børnebogen ’Farvel til Absurdistan’ tager fat i nogle af de mange emner, der ligger bag FN’s bæredygtighedsmål nr. 5: Ligestilling mellem kønnene.

– Jeg tror, det er vigtigt, at vi som voksne tager nogle grundige ’snakke’ med vores børn om ligestilling. Med ’Farvel til Absurdistan’ kan disse samtaler få næring for eksempel i forhold til konkrete temaer som ligeløn, abort og kvinder i ledelser. Børnebogen kan også give familier og skoleklasser stof til eftertanke i forhold til, hvordan vi taler med hinanden alt efter, hvilke køn vi tilhører, siger børnebogsforfatter Jesper Tornbjerg.

I ’Farvel til Absurdistan’ får Victoria en god ven – Harry Remain fra England. Sammen flyver de på kosteskafter rundt i verden, hvor de bl.a. møder en energisk kvinde, der kunne være Pippi Langstrømpes datter, nidkære embedsmænd, en gammeldags konge og en masse vaskeægte heltinder fra fortid og nutid.

’Farvel til Absurdistan’ udkommer midt i november i forbindelse med BogForum 2019 i Bella Center i København. Victoria & Verdensmålene har en stand på messen i NewPub-afsnittet.

Børnebogen om Victoria om ligestillingen er på 68 sider og illustreret af Knud Andersen. Børn på ni år og opefter – og deres voksne – kan få meget ud af at fordybe sig i bogen, der bliver trykt på miljø- og klimavenligt papir af KLS Pure Print.

– Undersøgelser viser, at det er vigtigt at børn læser bøger på papir, så jeg håber, at forældre og lærere griber chancen for både at give børnene en oplevelse ved at læse om ligestilling og en rutine i at koncentrere sig om at læse og prøve at forstå, hvad der foregår, siger Jesper Tornbjerg.

Bestil bogen (75 kr. inkl. moms og porto) ved at sende navn og postadresse til jesper@victoriaogverdensmaalene.dk

Børnebøger hyldes med Jytte-prisen 2019

HK Kommunal hædrer Jesper Tornbjerg, der er forfatter til Victoria & Verdensmålene, med formen kulturpris.

HK Kommunal har ved en ceremoni på Nyborg Strand tildelt Jytte-prisen 2019 til Jesper Tornbjerg, der er forfatter til Victoria & Verdensmålene.

Jytte-prisen er HK Kommunals kulturpris, der uddeles hvert andet år ’som en anerkendelse af en eller flere personer, der har gjort sig særlig bemærket på det kulturelle område, som har et skævt syn på verden, og som med hjerte og sjæl kæmper for sin sag’.

Læs her Jesper Tornbjergs takketale:

Tusind tak for prisen. Det er en kærkommen og uventet ære – både for mig og hovedpersonen i børnebøgerne: 12-årige Victoria.

For halvandet år siden traf jeg en halvskør, men heroisk, beslutning:

At bruge en stor del af min fritid til at skrive 17 børnebøger – en om hvert af FN’s bæredygtighedsmål for 2030. I bøgerne kommer Victoria på eventyr og får verdensmålene ind under huden.

Det tager vel 2-3 måneder at sætte sig ind i stoffet og få skrevet en bog, så med en hurtig hovedregning: Projektet kommer til at tage tre år.

Jeg kan altså være færdig i god tid inden 2030.

Jeg kontaktede et af Danmarks største forlag og spurgte, om det var noget for dem af udgive bogserien.

Efter ikke at have hørt noget i en måned, traf jeg endnu en halvskør, men heroisk, beslutning:

At udgive bøgerne om Victoria & Verdensmålene på eget forlag.

Fordelen er, at der ikke er ret langt fra ord til handling. Faktisk er der under ti centimeter fra mund til hjerne.

Ulempen er, at man skal lave det hele selv. Det hele!

Altså lave research ‘world wide’, have dialog med illustrator, kontakte testlæsere og korrekturlæsere, styre layout og tryk, sørge for distribution via Bogportalen mm., finde ud af, hvordan man får bøgerne ud på bibliotekerne, skrive til Dansk Bibliotekscenter og ’trygle’ om at få en lektørudtalelse, skaffe penge ved at søge virksomheder og fonde, opbygge maillister på interesserede købere, kontakte medier, lave markedsføring, deltage i læringsfestivaler og messer, holde oplæg på skoler, deltage i kaffemøder om projektansøgninger, søge fonde, optræde i medier (P1 Orientering og Radio 24/7), putte bøger i kuverter og sætte ’frimærker’ på, aflægge momsregnskab og årsregnskab…

… alt sammen i fritiden. Jeg har jo ligesom også et fast arbejde, jeg skal passe ca. 37 timer om ugen.

Hvorfor gør jeg det?

For det første er bogserien drevet af lyst – lyst til at fortælle en god historie (eller 17!), lyst til at formidle svært stof til børn og deres voksne, lyst til at bringe over 30 års erfaringer med journalistik i anvendelse på en anden måde og lyst til at bidrage til at verdensmålene bliver en del af flere menneskers dagligdag.

For det andet fordi verdensmålene er vigtige! Vi lever i en tid, hvor det er afgørende nødvendigt, at så mange som muligt engagerer sig i at finde løsninger på de enorme udfordringer, vi står overfor.

Blot for at nævne to af de største: Biodiversitet og klima

* Biodiversitet først: Vi mennesker er i gang med at udrydde tusindvis af arter. Når de er væk, hvad enten det er næsehorn, koalaer, sommerfugle eller bier, er de væk for altid.

* Klima næst: Vi mennesker er i gang med at skabe en faretruende global opvarmning. Temperaturen er allerede steget med en grad. Vores valg står mellem en ekstra opvarmning på ½, 1, 2, 3 eller flere grader. Jo varmere desto værre for livsbetingelserne på Jorden.

Verdensmålene griber fat i disse og mange andre vigtige problemstillinger. Der er som nævnt 17 verdensmål, og som om det ikke er kompliceret nok for Victoria og mig, er der også 169 delmål.

Med Victoria & Verdensmålene forsøger jeg at oversætte alt dette voksensprog til noget, børn (og deres voksne) kan se sig selv i, forstå og måske omsætte til handling.

Det lyder alvorligt – og det er det sådan set også – men der er tilsat både magi, humor og gode gamle ord og begreber som vakkelvorn, med det vuns og pernittengryn.

Victoria & Verdensmålene har ramt noget i tiden, og projekt er vokset over det seneste halvandet år.

Bøgerne har grebet børn og voksne – og en lang række personer og institutioner har grebet ud efter Victoria & Verdensmålene, der nu indgår i en række andre projekter.

To af de seks titler, der er udkommet, er takket være en række partnere sendt ud til alle Danmarks +2000 skoler.

Den næste – om verdensmål nr. 6, rent vand og sanitet til alle – vil også blive sendt gratis ud i tre eksemplarer. Altså i et oplag på over 6000.

Jeg har hørt, at oplag på over 5000 stk. bliver betragtet som bestsellere, så Victoria & Verdensmålene er med i den fine klub.

Jytte-prisen er en dejlig opmuntring. Jeg er taknemmelig, og jeg håber, at den påskønnelse, I giver mig i dag, betyder, at flere børn og deres voksne får lyst til at læse om Victoria & ikke mindst Verdensmålene.

Tak for prisen!

Tidligere vinder af Jytte-prisen: Menneskebiblioteket, Kirsten Westh, Peter Mygind, Frans Rasmussen, Outlandish, Leif Lørring, Truckerbiblioteket, Gerda Krogh Pedersen og Hanne Søborg, Danmarks Blindebibliotek, Mikael Wiehe, Bertil Nordahl, Naser Khader, Den 7. Himmel (børne-kulturprojekt), Leif. P. Jørgensen, Peter Larsen (skuespiller), Nikolaj Cederholm, Anker Jørgensen, Erik Clausen, DRs B&U-afdeling, Pia Raug, Carl Scharnberg, Lone de Neergaard, Marianne Larsen, Tine Bryld, Jytte Abildstrøm.

Læs mere

Børnebog fortæller om bæredygtig vækst og ’den danske model’

Verdensmål nr. 8: I ’Jorden Rundt på Otte Timer’ møder Victoria
rengøringsfolk, fiskere, affaldssamlere, fagforeningsledere og driftige forretningsfolk.
Serien om Victoria er for børn på 9-12 år og deres voksne.

I ’Jorden Rundt på Otte Timer’ bliver 12-årige Victoria og hendes venner med teknologisk snilde og lidt magi sendt på oplevelser i bl.a. Kenya, Peru og Honduras.

– Kloden står overfor enorme udfordringer, men uden økonomisk vækst især i de mindst udviklede lande, bliver det umuligt at udrydde fattigdom og håndtere klimaforandringer, siger journalist og børnebogsforfatter Jesper Tornbjerg og understreger, at væksten skal bære bæredygtig.

Bag ’Jorden Rundt på Otte Timer’ ligger en omfattende research. Alle Victorias oplevelser i denne bog er inspireret af virkeligheden. For eksempel sejler hun en tur med et par unge somaliske fiskere, Mahamoud og Faaruuq, der tidligere har været pirater og overfaldet fragtskibe.

– Det dansk-somaliske projekt FairFishing er et mønstereksempel på, hvordan det er muligt at skabe bæredygtig vækst i en af verdens fattigste og mest plagede regioner. Mændene fanger fisk, og inde på land har en række kvinder lært at lave sunde og lækre retter af fiskene. Jeg er glad for, at Victoria har fået lov til at sejle en tur med de to unge mænd, siger Jesper Tornbjerg.

Fiskerne og kokkene, der har oprettet gadekøkkener og restauranter, har anstændige jobs, så begge halvdele af verdensmål nr. 8 er i spil. Rammerne for ordentlige jobs skabes ofte via forhandlinger mellem arbejdsgivere og -tagere med accept og tilskyndelse af lokale regeringer.

Dansk Industri, 3F og Ulandssekretariatet har et samarbejde om at promovere ’den danske model’ i en række lande verden over. Netop dette konsortium støtter sammen med Nordea Invest og IDA ’Jorden Rundt på Otte Timer’, så den efter sommerferien kan blive sendt ud til landets godt 2.000 skoler i tre eksemplarer til hver. Med et solgt oplag på over 6.000 stk. er ’Jorden Rundt på Otte Timer’ altså allerede en bestseller.

– Det er vigtigt, at børnene får viden om fordelene ved et organiseret arbejdsmarked. Jeg håber, at skolerne tager godt imod bøgerne og får nogle diskussioner med børnene om, hvad der skaber vækst, velstand og bæredygtighed, siger Jesper Tornbjerg.

Både Victoria & Verdensmålene og FairFishing var nomineret til Verdensmålsprisen 2019, der blev uddelt af Folketingets 2030-netværk i juni 2019.

PS. Victoria & Verdensmålene er gode gaver fx til børn eller oplægsholdere på konferencer om Verdensmålene.

PPS. Læs et interview med Jesper Tornbjerg på https://groenforskel.dk/boern-og-klima/

PPS. Hvis du ønsker at modtage nyhedsbreve fra Victoria & Verdensmålene, så send en mail til jesper@victoriaogverdensmaalene.dk

Isbjørnen er udkommet!

Den fjerde bog i serien om ’Victoria & Verdensmålene’ handler om klima. ’Isbjørnen’ kan inspirere til at snakke om klimaforandringer på tværs af generationer.

 Kloden varmes op, og perspektiverne kan virke skræmmende, så hvordan snakker man børn om klimaforandringer?

– Mit bud er, at det handler om at 1) sætte sig ind i, hvad den globale opvarmning handler om, og hvordan vi kan forebygge og tilpasse os klimaændringer, 2) gå foran med det gode eksempel i hverdagen og 3) gribe de chancer, der opstår for at tale med børnene, siger børnebogsforfatter Jesper Tornbjerg og peger på: Viden, adfærd og dialog.

For at få inspiration til det svære stof kan man nu købe den fjerde bog i serien om Victoria & Verdensmålene. Den handler om verdensmål nr. 13 (klima) og hedder ’Isbjørnen’ (52 sider, alle illustrationer i farver).

’Isbjørnen’ udkom i forbindelse med Danmarks Læringsfestival i Bella Center i marts 2019. Bogen kan bestilles via boghandlere eller jesper@victoriaogverdensmaalene.dk. Direkte fra forlaget koster ’Isbjørnen’ 75 kr. inkl. moms og porto.

De første tre bøger i serien om Victoria & Verdensmålene er udkommet i forholdsvis beskedne oplag, men interessen for at støtte udgivelsen af en bog om klima har været næsten overvældende.

– Det er jeg taknemmelig over, for klima er en hjertesag for mig. Jeg har som journalist på Ingeniøren og Politiken og for Dansk Energi skrevet for voksne om klimaspørgsmål siden 1990, men de globale udledninger af klimagasser stiger desværre fortsat, konstaterer Jesper Tornbjerg.

’Kære politikere – tag jer sammen. Nu!’ konkluderer 12-årige Victoria i ’Isbjørnen’, hvor hun besøger isbjørne i Arktis, flyver med rumskib til Månen og tager på en lærerig gåtur med sine forældre.

– Jeg er naturligvis enig med Victoria: Vi skal alle sammen gøre en stærkere indsats for at forebygge klimaforandringer, men ingen kan klare denne opgave alene. Den globale opvarmning er en udfordring, vi skal tackle i fællesskab, fastslår Jesper Tornbjerg.

Takket være en række sponsorer er ’Isbjørnen’ trykt i 8.500 eksemplarer, og alle landets 2.102 skoler har modtaget et brev med tre bøger.

– Jeg håber, at Victoria kan inspirere endnu flere skoler til at inddrage klima og verdensmålene i undervisningen, siger forfatteren og sender en varm tak til: Nordea Invest, IDA, Nordic Energy Advice, Cofoco, 1st Mile, Danske Vandværker, GetBarry, SEAS-NVE, Energi- og Miljøfonden, KLS PurePrint og Montagebureauet.

PS. Victoria & Verdensmålene er gode gaver fx til børn eller oplægsholdere på konferencer om Verdensmålene.

PPS. Læs et interview med Jesper Tornbjerg på https://groenforskel.dk/boern-og-klima/

PPS. Hvis du ønsker at modtage nyhedsbreve fra Victoria & Verdensmålene, så send en mail til jesper@victoriaogverdensmaalene.dk

De 17 verdensmål bygger bro mellem børn og business

Lige nu (som i NU!) slår FN’s mål for en mere bæredygtig verden igennem som pejlemærker for private og offentlige virksomheder overalt i Danmark. Husk børnene for Generation Grøn bliver en nødvendig og stærk medspiller.

Kender du Victoria?

Hun er 12 år, nysgerrig på livet, har lyst til at lære og er opsat på at skabe en bedre verden. I 2020’erne tager hun en uddannelse og får job, og i 2030’erne vil hun og hendes generation begynde at overtage styringen af vores mentale, økonomiske og politiske system.

Her på Jorden bor der nu over 7,5 milliarder mennesker. Vi er fordelt på 200 lande og taler 7.000 forskellige sprog. I godt tre år har vi haft en række fælles mål for verdens tilstand i 2030: FN’s 17 verdensmål og 169 delmål for en bæredygtig udvikling.

Disse mål – eller sustainable development goals (#SDG) – er et forsøg på at skabe en fælles retning for os alle på tværs af lande, kulturer, politiske observanser, sprog, identiteter, religioner, køn, hudfarver og andre af de ’kasser’, vi for ivrigt propper hinanden ned i.

Med verdensmålene har vi en chance for at se på hinanden i øjnene som mennesker og sammen forsøge at løse de udfordringer, der trænger sig på.

Victoria er ikke i tvivl.

Ja, vi skal udrydde fattigdom. Ja, vi skal udrydde sult. Ja, vi skal skabe sundhed og trivsel. Ja, vi skal sørge for, at alle kan leve et ordentligt liv og har anstændige jobs. Ja, vi skal bremse den globale opvarmning.

Positiv dagsorden

Verdensmålene sætter en positiv dagsorden, der de næste godt ti år kan gøre en forskel, hvis du og jeg vil. Hvis vi vil. At nå verdensmålene kræver en ihærdig indsats lokalt, nationalt, regionalt og globalt. På en og samme tid respekterer og ophæver SDG’erne de skel, der kan være mellem det lokale, det nationale og globaliseringen.

Verdensmålene kræver en indsats både fra det lokale ’jeg’ og det globale ’vi’.

Men hvor skal vi starte? Mange steder, men ikke mindst også med børnene. Victoria er hovedperson i en serie på 17 børnebøger.

I ’Victoria & Verdensmålene’ er hun i fuld gang med at lære, opleve og påvirke sine omgivelser. Den fjerde af de 17 bøger, der hedder ’Isbjørnen’ og handler om klima (mål nr. 13), udkom i forbindelse med Danmarks Læringsfestival den 13.-14. marts i Bella Center. Samtaler med lærere fra hele landet viste, at nogle er ekstremt engagerede i verdensmålene, at nogle arrangerer en temauge i ny og næ, og at nogle er helt blanke.

Lidt hjælp er på vej: I disse uger sender jeg ’Isbjørnen’ gratis ud til samtlige 2.012 skoler i Danmark takket være en række sponsorer; Nordea Invest, IDA, Danske Vandværker, 1st Mile, Cofoco, Nordic Energy Advice og Barry, der alle arbejder med Verdensmålene.

Den grønne generation

Heldigvis er en del lærere og børn landet rundt allerede i fuld gang med at gøre verdensmålene jordnære og forståelige. Hvis det lykkes i Danmark og andre steder i verden at sætte behandlingen af verdensmålene i system på en levende og optimistisk måde, vil de børn og unge, der ligesom Victoria tager voksenlivet til sig i 2020’erne, blive kendt som den grønne generation.

Nogle af de unge, der er lidt ældre end Victoria, er allerede i gang med at fremprovokere en ny livsstil. Inspireret af svenske Greta Thunberg deltager tusindvis af unge i hundredvis af klima-events (tjek nogle af dem på www.FridaysForFuture.org) i Europa, Nordamerika, Indien og andre steder i verden, for teenagerne ved godt, at vores liv skal tilpasse sig jordklode med begrænsede, naturlige ressourcer.

Lidt efter år 2050, når Victoria er midt i 40’erne og måske selv har fået børn, huser Jorden ca. 10 milliarder mennesker, der alle skal have en chance for at udleve i hvert fald nogle af deres drømme, så vi står overfor en kolossal opgave.

Hvad er dit bidrag?

Viden om og stræben efter verdensmålene kan understøtte og kvalificere den nødvendige bæredygtighedsbevægelse, der skal drives frem i et samspil mellem den offentlige og private sektor.

Når ’Generation Grøn’ i 2025, 2030 eller 2035 møder op på den første arbejdsdag med viden og entusiasme, skal de unge møde virksomheder og institutioner, der allerede er engageret i at løfte de opgaver, de er sat i verden for at forfølge… inklusive at bidrage til en bæredygtig verden miljømæssigt, socialt og økonomisk.

De første kommuner, de første ministerier, de første små og mellemstore virksomheder og de første koncerner er så småt i gang med at oversætte et eller flere af verdensmålene til deres virkelighed. Ved at tage verdensmålene seriøst kan mennesker og arbejdspladser føje ekstra retning og mening henholdsvis til deres liv og deres formål.

Victoria og den grønne generation vil være benhård: Hvis jobbet ikke giver mening, så glem at få ansat de klogeste hoveder!

(Nogle af) virksomhederne rykker

Hvad er status? At dømme på antallet af arrangementer i disse måneder står Verdensmålene overfor et veritabelt gennembrud her i første halvdel af 2019. Hver uge er der interessante seminarer og workshops om SDG’erne, og på Folkemødet på Bornholm i juni er Verdensmålene det overordnede tema.

Store virksomheder som Ørsted, Danfoss, Grundfos, Rockwool, Novo Nordisk og SEAS-NVE arbejder seriøst med verdensmålene. En undersøgelse fra Dansk Selskab for Virksomhedsledelse viser, at 96 procent af de danske erhvervsledere kender verdensmålene.

Kun 18 procent af virksomhederne har imidlertid gjort Verdensmålene til en integreret del af deres strategi, så for de fleste virksomheder er SDG’erne enten fraværende eller pyntegrønt. At dømme på meldinger fra DI og næsten alle større erhvervs- og interesseorganisationer er det noget, der skal laves om på.

Victoria og hendes jævnaldrende kan glæde sig over en stribe initiativer for at få Verdensmålene ind under huden på erhvervslivets top. Som det hedder på Dansk Selskab for Virksomhedsledelses hjemmeside: ’Det har aldrig været vigtigere, at vi som erhvervsledere er vores ansvar bevidst. Verdensmålene giver os anledning til at handle og dermed skabe nye veje til både styrket forretning og bæredygtig velstand, fred og retfærdighed’.

Festdag for SMV’er

Det lyder måske lidt kedeligt og teoretisk, men der er det ikke. For nylig var FN Byen i København vært for en festdag, hvor FN’s udviklingsprogram UNDP og Industriens Fond fejrede gode resultater for en række små og mellemstore virksomheder. Rummet var elektrisk: I alt 13 virksomheder fortalte om deres erfaringer med at deltage i det ét år gamle innovationsprogram SDG Accelerator.

Med programmet får virksomhederne bl.a. sparring fra et panel af kyndige mennesker fra bl.a. PensionDanmark og den grønne grafiske virksomhed KLS PurePrint til at udvikle deres ideer til bæredygtige løsninger.

Begejstringen lyste ud af repræsentanter for bl.a. E.ON Danmark (varmepumper til klimavenlig opvarmning boligblokke), Brunata (udnyttelse af data til at finde overforbrug af varme i radiatorer i lejligheder), Jespers Torvekøkken (reduktion af madspild fra buffeter) og Ingemann (styrket indtjening for småbønder i Mellemamerika, hvad enten de dyrker honning, kakao eller 34 andre afgrøder).

Lidt mere om Ingemann, som jeg godt kan forestille mig, at Victoria har lyst til at arbejde for: Ved at kombinere viden om bl.a. jordbund, klima, vejrprognoser og planter kan planteavlskonsulenter ved at hjælp af nyudviklet software rådgive bønder – og deres kreditorer – om det økonomisk mest oplagte at satse på.

Global dagsorden

Verdensmålene er en global strategi, der kan samle os på tværs af kloden. Samtidig er det også en konkurrence mellem de lande og virksomheder, der er mest smarte. Uden innovation og udnyttelse fx af de nye muligheder, digitaliseringen giver, løber andre med de forretningsgevinster, der måtte være, men konkurrencen har et vigtigt ekstra aspekt: Løsninger er efterhånden så komplicerede, at de kun kan løses ved at pulje viden på tværs af faglighed og geografi. Partnerskaber, der er et verdensmål i sig selv, er helt centrale.

De 17 verdensmål er internationale og udtryk for behov for forandringer og løsninger… og er dermed også et katatog over markedsmuligheder på globalt plan.

Udenrigsministeriet vurderer i en rapport, at verdensmålene åbner nye forretningsmuligheder for danske virksomheder på op mod 400 milliarder kroner frem mod 2030. Denne del af lagkagen kan virksomhederne sætte til livs, hvis de kan erobre samme andel af ’SDG-markedet’ som Danmarks nuværende andel af den globale handel.

Og vi er godt beret: 12-årige Victoria og hendes familie har elektricitet i stikkontakterne 99,997 procent af tiden, de har pålidelig fjernvarme, så de ikke behøver at fryse den kolde vinterdag, de har drikkevand af høj kvalitet, de får renset deres spildevand og hentet deres affald, og den digitale infrastruktur bliver stærkere for hver dag, der går.

Alle vores partnere i EU (inkl. Storbritannien!) har brug for mange af disse løsninger, men det stopper ikke ved det. Verdens vækst foregår i disse år langt væk fra vores traditionelle eksportmarkeder – i lande, hvor basale goder ofte er forbeholdt de få. Over en milliard mennesker har ikke adgang til elektricitet. Endnu flere kan kun drømme om rent vand og ren luft.

Ungdommelig energi

Behovet for bæredygtige teknologier og adfærd er enormt, og den generation, der nu vokser op i vækstøkonomier og udviklingslande, vil næppe lade sig nøje. Over halvdelen af verdens befolkning er under 30 år, så ud fra enhver målestok vil det være bedre at udvikle løsninger sammen med dem, end at de bruger deres ungdommelige energi på at flygte til vores velstillede del af verden.

FN’s verdensmål kan forene unge og ældre, idealister og forretningsfolk. FN’s verdensmål kan være et modsvar til de populister, der forsøger at gøre verden simpel. Verdensmålene er i alle regnbuens farver – ikke i sort/hvid. Verdensmålene kræver seriøse samtaler – ikke overfladiske slagord. Verdensmålene kræver fordybelse og koncentration – ikke letkøbte overskrifter og clicks på internettet.

Undervurder ikke Victoria! Hun vil forandring, og hun kræver af sine lærere, at de jævnligt søger inspiration til deres undervisning på www.verdenstimen.dk. Dygtigt formidlet taler verdensmålene til Victoria og hendes jævnaldrendes hjerter og hjerner. #UNCity4Schools er et af de initiativer, hvor børn og deres forældre inviteres til leg og læring med FN’s Verdensmål.

Tværpolitisk indsats

I Folketinget arbejder politikere på tværs af partier på at finde deres ben i forhold til verdensmålene. Socialdemokraterne Mogens Lykketoft og Kirsten Brosbøl arbejder utrætteligt for at udbrede kendskabet til verdensmålene, SF er i gang med en møderække om alle 17 mål, og finansminister Kristian Jensen (V) kalder sig selv ’verdensmålsminister’. Ligesom adskillige chefer i DI og mange andre bærer han et verdensmålsemblem på sit jakkesæt.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) er naturligvis med ombord, og i en pressemeddelelse om de 400 milliarder lækre eksportindtægtskroner lover hun opbakning fra danske ambassader til de virksomheder, der vil forfølge markedsmulighederne.

Danmark kan ikke slappe af

Til alt det siger Victoria: Helt fint, men vi skal huske at gøre vores hjemmearbejde.

Vi skal se vores egen fattige i øjnene, vi skal skabe ligestilling, vi skal mindske ulighed, vi skal bekæmpe luftforurening (også fra cigaretrøg!), vi skal sørge for, at alle jobs er anstændige, vi skal nulstille udledningen af klimagasser, vi skal værne om vores vand, vi skal atter have fisk i vores indre farvande, og vi skal skabe mere levende byer. Og meget mere!

Med andre ord skal vi i Danmark have en konsekvent strategi og gøre verdensmålene til omdrejningspunkt for vores politiske liv de næste ti år. De 17 mål bør derfor skrives ind i det næste regeringsgrundlag – uanset hvem, der vinder valget – og alle lovforslag bør screenes for, om indholdet matcher de relevante verdensmål. Derudover bør Undervisningsministeriet sende et klart signal til landets skoler om at integrere bæredygtig i undervisningen.

Pejlemærke for hele EU

Verdensmålene trækker sjældent overskrifter i de større medier, men det er værd at hæfte sig ved, at næstformand i EU-Kommissionen, Frans Timmermans, der aspirerer til at afløse Jean-Claude Juncker som formand, advokerer for at placere verdensmålene i hjertet af EU’s maskineri. Med ham selv som den primært ansvarlige for, at målene får virkning. ’Det er nødvendigt at forhindre yderligere miljøødelæggelser og forebygge borgerkrige og krige om vand og frisk luft’, mener Timmermans.

12-årige Victoria er enig. Verdensmålene giver os et fælles sprog og en bæredygtig retning, men verdensmålene ophæver ikke alle politiske stridigheder og fjerner ikke alle fortidens teknologier og al uheldig adfærd med et fingerknips.

Verden står overfor enorme udfordringer. Som individ kan vi gøre noget, men de vigtige beslutninger skal vi træffe i fællesskab.

Ja, nogle af os skal flyve mindre, men det er et fælles ansvar at sørge for, at luftfart foregår på bæredygtige præmisser.

Ja, nogle af os skal spise mindre kød, men det er trods alt vigtigere for klimaet, at vi holder op med at bruge fossile brændsler og får rejst meget mere skov.

Vi har alle sammen et ansvar for, at vi ikke overlader hele regningen til Generation Grøn. Eller som Victoria siger i ’Isbjørnen’:

’Kære politikere. Vil I ikke godt være søde at tage jer sammen. Nu!’

Børnebøger tager livtag med FN’s 17 verdensmål

De første 3 af 17 børnebøger om ’Victoria & Verdensmålene’ er udkommet. De henvender sig til børn på 9-12 år og deres forældre, bedsteforældre og lærere. Glæd dig... i februar udkommer 'Isbjørnen', der handler om FN's mål nr. 13: Klima.

12-årige Victoria og hendes omgangskreds tager nu livtag med FN’s verdensmål. Det sker i en serie børnebøger skrevet af den erfarne energi-, miljø- og klimajournalist Jesper Tornbjerg.

– FN’s verdensmål for 2030 bliver kun nået, hvis rigtig mange børn og voksne får dem ind under huden. Formålet med ’Victoria & Verdensmålene’ er fortælle nogle spændende historier, der også kan inspirere til handling i familier, på skoler og i virksomheder, siger Jesper Tornbjerg.

De tre første bøger er udkommet, og de handler om mål nr. 1 (Udryd fattigdom), mål nr. 2 (Udryd sult) og mål nr. 3 (Sundhed og trivsel). Planen er at udgive 17 bøger – én for hvert mål. Den fjerde bog udkommer i februar 2019 og handler om mål nr. 13 (Klima). ‘Isbjørnen’, kommer den til at hedde.

Bøgerne bliver skrevet for børn på 9-12 år. En del af børnene vil selv kunne læse ’Victoria & Verdensmålene’ derhjemme eller på deres skole. Selv om der er tale om alvorlige emner, så er udgangspunktet konstruktivt tilsat et stænk humor og lidt magi.

– I løbet af serien får Victoria mange oplevelser sammen med mennesker forskellige steder i verden. I den første bog, ’Den magiske kjole’, smutter hun til Uganda og i nr. 2, ’Geden med fipskægget’, er hun pludselig i Etiopien. FN’s mål er globale, og det får Victoria at mærke på sin krop, fortæller forfatteren, der i bog nr. tre, ‘Kong Gulerod’ sender Victoria med mariehøne-drone til USA. Her møder hun den jævnaldrende Walt og smager på den skolemad, der er med til at skabe en fedme-epidemi.

Dialog på tværs af lande og generationer er vigtigt for at håndtere de udfordringer, verdens 7,5 mia. mennesker står overfor, uanset om det handler om fattigdom, ligestilling, klima, fedme eller nogle af de andre emner, verdensmålene handler om.

– Jeg håber, at mange forældre og bedsteforældre vil bruge ’Victoria & Verdensmålene’ til højtlæsning. Jeg tror, at de voksne kan lære ret meget om bæredygtig udvikling ved at se fremtiden med deres børn og børnebørns øjne, siger Jesper Tornbjerg.

Victoria & Verdensmålene på P1

Samme dag som de to første bøger i serien om ’Victoria & Verdensmålene’ udkom, kunne tusindvis af lyttere høre om Victoria i DR Orientering.

Victoria har i den grad kastet sig ind i kampen for FN’s Verdensmål. Samme dag som de første to bøger om Victoria udkom, kunne tusindvis af lyttere høre om serien i Orientering på P1.

Det skete fredag den 12. oktober kl. 16.52, lige efter et indslag om, hvordan man brødføder ti milliarder mennesker uden at sætte klodens klima over styr.

Inden værterne, Mette Vibe Utzon og Karen Hjulmand, stillede spørgsmål til børnebogsforfatter Jesper Tornbjerg, blev der læst lidt om fra ’Den Magiske Kjole’, og undervejs blev der også citeret fra ’Geden med Fipskægget’.

Jesper Tornbjerg påpeger, at de fleste mennesker på Jorden er børn og unge under 30 år, og han glæder sig over, at DR er med til at sætte fokus på børnenes rolle.

– Det er super vigtigt, at både børn og deres voksne sætter sig ind i FN’s Verdensmål og diskuterer, hvordan de selv og sammen med andre kan bidrage til at gøre kloden til et bedre sted at være, siger Jesper Tornbjerg.

I studiet i DR Byen nævnte han bl.a., at en mor i en af de testfamilier, der har læst de to første bøger, var blevet overrasket over, hvor meget hendes barn vidste om verdensmålene på forhånd.

– Ved at diskutere verdensmålene på tværs af generationer, lærer vi af hinanden. Jeg håber, at ’Victoria & Verdensmålene’ kan være med til at styrke denne samtale på tværs af generationer, siger Jesper Tornbjerg.

Hør indslaget