Nyheder

Nyheder2019-01-14T16:43:36+00:00

Børnebøger tager livtag med FN’s 17 verdensmål

De første 3 af 17 børnebøger om ’Victoria & Verdensmålene’ er udkommet. De henvender sig til børn på 9-12 år og deres forældre, bedsteforældre og lærere. Glæd dig... i februar udkommer 'Isbjørnen', der handler om FN's mål nr. 13: Klima.

12-årige Victoria og hendes omgangskreds tager nu livtag med FN’s verdensmål. Det sker i en serie børnebøger skrevet af den erfarne energi-, miljø- og klimajournalist Jesper Tornbjerg.

– FN’s verdensmål for 2030 bliver kun nået, hvis rigtig mange børn og voksne får dem ind under huden. Formålet med ’Victoria & Verdensmålene’ er fortælle nogle spændende historier, der også kan inspirere til handling i familier, på skoler og i virksomheder, siger Jesper Tornbjerg.

De tre første bøger er udkommet, og de handler om mål nr. 1 (Udryd fattigdom), mål nr. 2 (Udryd sult) og mål nr. 3 (Sundhed og trivsel). Planen er at udgive 17 bøger – én for hvert mål. Den fjerde bog udkommer i februar 2019 og handler om mål nr. 13 (Klima). ‘Isbjørnen’, kommer den til at hedde.

Bøgerne bliver skrevet for børn på 9-12 år. En del af børnene vil selv kunne læse ’Victoria & Verdensmålene’ derhjemme eller på deres skole. Selv om der er tale om alvorlige emner, så er udgangspunktet konstruktivt tilsat et stænk humor og lidt magi.

– I løbet af serien får Victoria mange oplevelser sammen med mennesker forskellige steder i verden. I den første bog, ’Den magiske kjole’, smutter hun til Uganda og i nr. 2, ’Geden med fipskægget’, er hun pludselig i Etiopien. FN’s mål er globale, og det får Victoria at mærke på sin krop, fortæller forfatteren, der i bog nr. tre, ‘Kong Gulerod’ sender Victoria med mariehøne-drone til USA. Her møder hun den jævnaldrende Walt og smager på den skolemad, der er med til at skabe en fedme-epidemi.

Dialog på tværs af lande og generationer er vigtigt for at håndtere de udfordringer, verdens 7,5 mia. mennesker står overfor, uanset om det handler om fattigdom, ligestilling, klima, fedme eller nogle af de andre emner, verdensmålene handler om.

– Jeg håber, at mange forældre og bedsteforældre vil bruge ’Victoria & Verdensmålene’ til højtlæsning. Jeg tror, at de voksne kan lære ret meget om bæredygtig udvikling ved at se fremtiden med deres børn og børnebørns øjne, siger Jesper Tornbjerg.

Victoria & Verdensmålene på P1

Samme dag som de to første bøger i serien om ’Victoria & Verdensmålene’ udkom, kunne tusindvis af lyttere høre om Victoria i DR Orientering.

Victoria har i den grad kastet sig ind i kampen for FN’s Verdensmål. Samme dag som de første to bøger om Victoria udkom, kunne tusindvis af lyttere høre om serien i Orientering på P1.

Det skete fredag den 12. oktober kl. 16.52, lige efter et indslag om, hvordan man brødføder ti milliarder mennesker uden at sætte klodens klima over styr.

Inden værterne, Mette Vibe Utzon og Karen Hjulmand, stillede spørgsmål til børnebogsforfatter Jesper Tornbjerg, blev der læst lidt om fra ’Den Magiske Kjole’, og undervejs blev der også citeret fra ’Geden med Fipskægget’.

Jesper Tornbjerg påpeger, at de fleste mennesker på Jorden er børn og unge under 30 år, og han glæder sig over, at DR er med til at sætte fokus på børnenes rolle.

– Det er super vigtigt, at både børn og deres voksne sætter sig ind i FN’s Verdensmål og diskuterer, hvordan de selv og sammen med andre kan bidrage til at gøre kloden til et bedre sted at være, siger Jesper Tornbjerg.

I studiet i DR Byen nævnte han bl.a., at en mor i en af de testfamilier, der har læst de to første bøger, var blevet overrasket over, hvor meget hendes barn vidste om verdensmålene på forhånd.

– Ved at diskutere verdensmålene på tværs af generationer, lærer vi af hinanden. Jeg håber, at ’Victoria & Verdensmålene’ kan være med til at styrke denne samtale på tværs af generationer, siger Jesper Tornbjerg.

Hør indslaget