Børnebøger tager livtag med FN’s 17 verdensmål

Nu er de første 3 af 17 børnebøger om ’Victoria & Verdensmålene’ udkommet. De henvender sig til børn på 9-12 år samt deres forældre, bedsteforældre og lærere.

12-årige Victoria og hendes omgangskreds tager nu livtag med FN’s verdensmål. Det sker i en ny serie børnebøger skrevet af den erfarne energi-, miljø- og klimajournalist Jesper Tornbjerg.

– FN’s verdensmål for 2030 bliver kun nået, hvis rigtig mange børn og voksne får dem ind under huden. Formålet med ’Victoria & Verdensmålene’ er fortælle nogle spændende historier, der også kan inspirere til handling i familier, på skoler og i virksomheder, siger Jesper Tornbjerg.

De tre første bøger er udkommet, og de handler om mål nr. 1 (Udryd fattigdom), mål nr. 2 (Udryd sult) og mål nr. 3 (Sundhed og trivsel). Planen er at udgive 17 bøger – én for hvert mål.

Bøgerne bliver skrevet for børn på 9-12 år. En del af børnene vil selv kunne læse ’Victoria & Verdensmålene’ derhjemme eller på deres skole. Selv om der er tale om alvorlige emner, så er udgangspunktet konstruktivt tilsat et stænk humor og lidt magi.

– I løbet af serien får Victoria mange oplevelser sammen med mennesker forskellige steder i verden. I den første bog, ’Den magiske kjole’, smutter hun til Uganda og i nr. 2, ’Geden med fipskægget’, er hun pludselig i Etiopien. FN’s mål er globale, og det får Victoria at mærke på sin krop, fortæller forfatteren, der i bog nr. 3 lader Victoria flyve med en mariehøne-drone til USA, hvor hun møder den jævnaldrende dreng Walt i Houston, Texas. I ‘Kong Gulerod’ smager Victoria på den lokale skolemad, der bidrager til, at USA er ramt af en fedme-epidemi.

Dialog på tværs af lande og generationer er vigtigt for at håndtere de udfordringer, verdens 7,5 mia. mennesker står overfor, uanset om det handler om fattigdom, ligestilling, klima, fedme eller nogle af de andre emner, verdensmålene handler om.

– Jeg håber, at mange forældre og bedsteforældre vil bruge ’Victoria & Verdensmålene’ til højtlæsning. Jeg tror, at de voksne kan lære ret meget om bæredygtig udvikling ved at se fremtiden med deres børn og børnebørns øjne, siger Jesper Tornbjerg.

Bestil bøgerne